CHAR KUETIAU
Bahan-bahannya:
1/2 bungkus kuetiau
100 gram taugey - dibuang ekor
100 gram sotong - dihiris
50 gram kerang
6 ekor udang dibuang kulit
2 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu minyak masak
1 sudu pes cili kisar
1/2 sudu makan sos tiram
1/2 sudu makan sos ikan
1/2 sudu teh stok ayam
Sedokit kicap pekat
Sos kicap
4 tangkai daun kucai - dihiris
Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama serbuk cili hingga naik bau
Masukkan udang, sotong,kerang, stok ayam dan kuetiau. Gaul hingga rata.
Masukkan sos tiram, sos ikan, kicap pekat dan sos kicap
Akhir sekali masukkan daun kucai dan taugey. Kacau selama dua minit.
Hidangkan panas-panas.
________________________________________
22- KERABU IKAN BILIS
Bahan-bahannya:
50 gram ikan bilis yang telah digoreng
1 batang serai - dihiris halus
1/2 biji bawang besar - dihiris
8 biji cili padi - dipotong halus
3 helai daun limau - dihiris halus
1 boji limau nipis - diperah airnya
1 biji cili merah
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara-cara membuatnya:
Gaulkan ikan bilis yang telah digoreng dengan serai, bawang besar, cili padi, daun limau dan air perahan limau kedalam satu bekas. Bunbuh garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan cili merah sebelum dihidang.
________________________________________
23- KERABU MANGGA
Bahan-bahannya:
1/2 biji mangga muda - dihiris halus
50 gram kacang panjang - dipotong kecil
1 biji tomato - dipotong dadu
8 biji cili padi - dihiris halus
100 gram udang kering
50 gram kacang tanah - di tumbuk
2 biji bawang kecil - dihiris
1 biji limau nipis - diperah
Cili merah
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara-cara membuatnya:
Gaulkan kacang panjang, tomato, cili padi, udang kering, kacang tanah, bawang kecil, mangga muda, dan perahan air limau kedalam satu bekas. Kemudian bubuh garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan cili merah sebelum dihidangkan.
________________________________________
24- KERABU UDANG GALAH
Bahan-bahannya:
6 ekor udang galah - direbus
1 tangkai bunga kantan - dihiris halus
1 biji limau nipis - diperah
1 batang serai - dihiris halus
1 biji tomato putih atau hijau
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
Serbuk perasa secukupnya
1 biji limau kasturi - dijadikan hiasan
Cara-cara membuatnya:
Rebuskan udang galah. Gaulkan bunga kantan bersama tomato dan serai, masukkan air limau nipis. Kemudian udang yang telah direbus. Letakkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan lada merah dan lada hijau serta letakkan limau kasturi ditepi pinggan. Hidangkan.
________________________________________
25- KERABU PERUT
Bahan-bahannya:
50 gram perut lembu - direbus
1/2 biji bawang besar - dihiris halus
1 batang serai - dihiris halus
5 helai daun limau purut - disiat
1 biji limau nipis - diperah
Daun salad
Cili benggala merah atau hijau
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
Gaulkan bawang besar bersama serai, kemudian masukkan perut, daun limau dan air parahan limau. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan daun salad dan cili benggala merah atau hijau sebelum dihidangkan.
banyak lagi resepi yang best, pegilah layari
www.familiazam.com
________________________________________
___________________
Sabtu, 18 April 2009
resepi kegemaranku
Posted by FATHIYAH FAUZI at 2:42 PG 0 comments
Langgan:
Catatan (Atom)